Gotlandstun. 

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Bilden visar tunsättning  i Lergrav på norra Gotland

   

  Portal i Lergrav. Mer bilder i Bildgallerier

   

  Gotlandstunen eller bandtun som det också kallas har många fördelar.

  Den blir vanligtvis billigare än ett vanligt trästaket, blir vackrare med åren och flyter lätt in i den gotländska miljön. Hållbarheten på en gotlandstun kan variera något men upp till 20-25 år är inga problem. Gotlandstunen är också helt underhållsfri, Ett vanligt målat staket behöver rengöring och ny färg var 6-7 år, något som man ofta inte tänker på.

   

  På senare tid har man börjat använda ståltråd för att binda tunen, en fördel med detta är att man lätt kan underhålla och reparera tunen själv när den börjar bli till åren.   

   

  Höjden på en gotlandstun var förr ett mått som innebar att en häst inte skulle kunna beta på motsatta sidan. Idag varierar höjden beroende på var man sätter tunen. I ett villaområde kanske man inte vill ha en höjd på 1.20 utan runt 80 cm för att passa in i området. 

   

  Var ute i god tid!    

  Boka gärna redan i januari för att vara säker på att få arbetet utfört under året. Jag lovar Er ett professionellt bemötande och har alltid Era önskemål i fokus samt en nöjd kund garanti.

   

  Tel: 0708-35 34 08

   

   

  Observera! E-postadressen ligger som bild och är ej klickbar. Detta för att minimera risken för spam. Vänligen skriv in e-postadresserna manuellt.

   

  Referenser

   

  När vi köpte vårt nya hus i höstas så fanns det endast gotlandstun uppsatt runt halva tomten.

   

  Då vi har hund och barn var det viktigt för oss att ha hela tomten inhägnad, men det var inte lätt att hitta någon som var villig att ställa upp under hösten för att fullborda bandtunen.

   

  Vi hittade Ingemar som ställde upp och gjorde ett mycket snyggt och bra arbete där berg inte var något hinder. Nu står ett rakt, stabilt och prydligt staket på plats som vi kommer ha glädje av i många år.

   

  Vi rekommenderar Ingemar då han lyssnar på kundens önskemål, håller tidsplanen och har ett fast längdmeterpris.

   

  Linus och Michaela Challnius

   

  Lite kuriosa om gotlandstun

  Gotlandstun också kallat bandtun eller troltun är en mycket gamal teknik för att hålla kreatur borta från bebyggelse men har på senare tid fått en helt annan funktion att fylla.

   

  Goe tunar jär halve gardens värde, var ett gammalt uttryck som ofta användes. Fanns inga tunar talade man föraktfullt om att den gärdsgårdslösa ägan låg öppen som en slags allmänning.

  gotlandstun © 2007 •  Policy • Terms of Use

             www.gotlandstun.se

  Intresset för gotlandstun har aldrig varit större, och de som sätter tun har aldrig varit så få som de är nu.

   

  Vi har tagit fasta på detta och sätter tun enligt gamla traditioner med enebandar och enestör.